- Πλειάδες ή Πούλια
- (Αστρον.). Αστρικό άθροισμα στον αστερισμό του Ταύρου, που αποτελείται από σημαντικό πλήθος αστέρων. Ένας παρατηρητής με κανονική όραση μπορεί να διακρίνει έξι, ο Οβίδιος όμως αναφέρει ήδη την παρουσία έβδομου αστέρα. Ένα άτομο με οξεία όραση μπορεί να διακρίνει και έντεκα· ο Γαλιλαίος με το τηλεσκόπιό του παρατήρησε, το 1610, 36 αστέρες και το 1887 μετρήθηκαν 2.326. Η νεότερη αστρονομία επισήμανε την ύπαρξη ενός εξαιρετικά μεγάλου αριθμού αστέρων, σε απόσταση περίπου 500 ετών φωτός από το ηλιακό σύστημα· επίσης ότι όλοι οι αστέρες έχουν κοινή προέλευση δεδομένου ότι παρουσιάζουν την ίδια περίπου κίνηση και τον ίδιο περίπου φασματικό τύπο και ότι ολόκληρο το συγκρότημα περιβάλλεται από μια διάχυτη νεφελώδη διαστρική ύλη μέσα στην οποία βρίσκεται βυθισμένο ολόκληρο το άθροισμα. Οι λαμπρότεροι αστέρες έχουν ονόματα που προέρχονται από την ελληνική μυθολογία, όπως τα ονόματα του Άτλαντα (μέγεθος 3,8) της Πλειόνης (5,2) καθώς και των επτά θυγατέρων τους Αλκυόνης, Ηλέκτρας, Μαίας, Μερόπης, Ταϋγέτης, Κελαινούς και Στερόπης.
Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι το μήνα Μάιο, που οι Πλειάδες εμφανίζονταν στον ουρανό, ότι έρχονταν από τις μακρινές χώρες της Δύσης για να φέρουν την αμβροσία στο Δία, και ότι κατά τον Οκτώβριο, οπότε έδυαν, τρέπονταν πανικόβλητες σε φυγή, καταδιωκόμενες από τον Ωρίωνα.
Νεφέλωμα, που φωτίζεται από ένα από τα πιο λαμπερά αστέρια της σύστασης των Πλειάδων, τη Μερόπη (επάνω δεξιά) (φωτ. ΑΠΕ).
Οι Πλειάδες ή Πούλια φαίνονται με γυμνό μάτι σαν ένα συγκρότημα από δέκα περίπου αστέρια, όμως είναι πολλές χιλιάδες στην πραγματικότητα (φωτ. Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης).
Dictionary of Greek. 2013.